Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Γαλλία: Τα 125 χρόνια από την πρώτη προβολή των αδελφών Λιμιέρ γιόρτασε ο κινηματογράφος «Εδέμ»
[Protagon]: Γαλλία: Τα 125 χρόνια από την πρώτη προβολή των αδελφών Λιμιέρ γιόρτασε ο κινηματογράφος «Εδέμ»

[Protagon]: Γαλλία: Τα 125 χρόνια από την πρώτη προβολή των αδελφών Λιμιέρ γιόρτασε ο κινηματογράφος «Εδέμ»

Τα 125 χρόνια από την πρώτη προβολή της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας στην Ιστορία, στη δική του οθόνη, γιόρτασε ο κινηματογράφος «Εδέμ», στη Λα Σιοτά της Γαλλικής Ριβιέρας.

Σε αυτόν τον κινηματογράφο, 30 χλμ. από τη Μασσαλία, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1895, προβλήθηκαν οκτώ φιλμ μικρού μήκους των αδελφών Λιμιέρ, που εφηύραν τον κινηματογράφο, δηλαδή τη μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.

Χάρη στη δική τους εφεύρεση, πολλοί άνθρωποι μπορούσαν να δουν μία ταινία ταυτόχρονα.

Τα πρώτα τους φιλμ έχουν γυριστεί στη Λα Σιοτά, όπου ο πατέρας τους είχε χτίσει μία έπαυλη στην οποία η οικογένεια περνούσε τα καλοκαίρια της.

Αντίγραφο του κινηματογράφου, της πρότυπης συσκευής των αδελφών Λιμιέρ, στην αίθουσα του σινέ Εδέμ

Στις 21 Σεπτεμβρίου, τα αδέλφια Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ πρόβαλαν τις ταινίες στο σαλόνι τους για ένα κοινό 50 φίλων. Ανάμεσά τους ήταν και ο ιδιοκτήτης του διπλανού θεάτρου «Εδέμ», ο οποίος αμέσως προσφέρθηκε να τα προβάλει στον χώρο του.

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι η πρώτη προβολή των ταινιών τους έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου στο Γκραντ Καφέ στο Παρίσι, όμως το σωστό είναι ότι εκεί έγινε η πρώτη προβολή με εισιτήριο εισόδου για 33 ανθρώπους.

Ο κινηματογράφος Εδέμ είναι ο παλαιότερος στον κόσμο που εξακολουθεί να λειτουργεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!