Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να έχει τον δικό της στρατό
[Protagon]: Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να έχει τον δικό της στρατό

[Protagon]: Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να έχει τον δικό της στρατό

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης έθεσε επιτακτικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε, στην ομιλία της την Τετάρτη, στην Ευρωβουλή ότι η Ευρώπη «πρέπει να βρει την πολιτική βούληση» να οργανώσει στρατιωτική δύναμη, η οποία θα αναπτύσσεται σε περιοχές κρίσεων, πέρα από τα σύνορα και ανεξάρτητα από τον ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ.

Το «θεμελιώδες πρόβλημα» για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι η έλλειψη θέλησης για τη χρήση της: «Μπορεί να έχεις τις πιο προηγμένες δυνάμεις στον κόσμο, αλλά αν ποτέ δεν είσαι προετοιμασμένος να τις χρησιμοποιήσεις, τι χρησιμότητα έχουν; Ως τώρα, αυτό που μας κρατούσε πίσω δεν ήταν έλλειψη δυνατοτήτων, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Αν την αναπτύξουμε αυτή τη βούληση, μπορούμε να κάνουμε πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι εργάζεται από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για μια διακήρυξη των σχέσεων ΕΕ και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μια ειδική σύνοδος κορυφής για την άμυνα σχεδιάζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά το οποίο θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ η Γαλλία, σημειώνει ο Guardian . Εξάλλου, ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία και να αναπτύξει τον αμυντικό της τομέα.

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αριστερά, και η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον παρακολούθησαν την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν… πλέκοντας | Φωτογραφίες από το Twitter

Πέραν της έμφασης στα αμυντικά και τα θέματα της ασφάλειας (τα οποία δεν έγιναν δεκτά με θετικό τρόπο από όλους τους ευρωβουλευτές), η ομιλία δεν είχε άλλες αξιοσημείωτες ανακοινώσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!