Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η εξέγερση στην Κούβα και το δίλημμα του Μπάιντεν
[Protagon]: Η εξέγερση στην Κούβα και το δίλημμα του Μπάιντεν

[Protagon]: Η εξέγερση στην Κούβα και το δίλημμα του Μπάιντεν

Οι πρωτοφανείς μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν στην Κούβα την Κυριακή, αποτέλεσαν μία από τις πιο κρίσιμες δοκιμασίες που έχει αντιμετωπίσει η νησιωτική χώρα και η κομμουνιστική κυβέρνησή της από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ωστόσο φαίνεται πως «το σύστημα του θέσπισε ο Φιντέλ Κάστρο είναι ανθεκτικό και αυτοί που κατέχουν την εξουσία αποφασισμένοι» να την διατηρήσουν, υποστηρίζει σε κείμενό του ο Γουόλτερ Ράσελ Μιντ. Ο επικεφαλής σχολιαστής των διεθνών εξελίξεων στη (συντηρητική) Wall Street Journal και καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Bard College της Νέας Υόρκης, αναφέρει καταρχάς πως παρότι καταλήφθηκαν εξαπίνης αρχικά από τις διαμαρτυρίες, οι αρχές αντέδρασαν ταχέως και με πυγμή, αποκλείοντας την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ενισχύοντας τις δυνάμεις ασφαλείας με ομάδες φανατικών υποστηρικτών του καθεστώτος, ούτως ώστε να ανακοπεί το ταχύτερο δυνατό το πρωτοφανές κύμα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας.

Ο Μιντ υπενθυμίζει πως πολλοί αναλυτές και λοιποί ειδικοί ανάμεναν ότι το κουβανικό καθεστώς θα κατέρρεε κάποια στιγμή κατά τη δεκαετία του 1990 καθώς, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η χώρα είχε απομονωθεί πολιτικά και απολέσει τις επιδοτήσεις που στήριζαν την οικονομία της, αποτρέποντας τη χρεοκοπία της. Σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας σημάδεψαν την επονομαζόμενη από τον Κάστρο «Período especial» (ειδική περίοδος), ωστόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία χάρη σε «σε έναν συνδυασμό αδίστακτης καταστολής και δαιμόνιου οπορτουνισμού», αναφέρει ο αμερικανός δημοσιογράφος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!