Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Αιθιοπία: Γέμισε ξανά το φράγμα που απειλεί τον Νείλο παρά τις αντιρρήσεις Αιγύπτου – Σουδάν
[Protagon]: Αιθιοπία: Γέμισε ξανά το φράγμα που απειλεί τον Νείλο παρά τις αντιρρήσεις Αιγύπτου – Σουδάν

[Protagon]: Αιθιοπία: Γέμισε ξανά το φράγμα που απειλεί τον Νείλο παρά τις αντιρρήσεις Αιγύπτου – Σουδάν

Η Αιθιοπία ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Σουδάν πως έχει αρχίσει για δεύτερη χρονιά την πλήρωση του ταμιευτήρα υδάτων πίσω από το Μέγα Φράγμα της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης στον Νείλο.

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίων διαστάσεων υδροηλεκτρικό φράγμα στον Γαλάζιο Νείλο, τον ποταμό ο οποίος πηγάζει από τη λίμνη Τάνα της Αιθιοπίας και κατά την ένωση του με τον Λευκό Νείλο, στο Χαρτούμ του Σουδάν, σχηματίζουν τον Νείλο, τον ποταμό από τα ύδατα του οποίου εξαρτάται η ίδια η ύπαρξη της Αιγύπτου.

Οι δύο χώρες αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας την Αιθιοπία ότι παραβιάζει τους διεθνείς νόμους. Οι τρεις πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για το φράγμα που απειλεί να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στη ροή του Νείλου, ο οποίος αποτελεί πηγής ζωής για την περιοχή.

Η Αιθιοπία ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν τελματώσει και έτσι προχώρησε μονομερώς στα σχέδιά της.

Κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, το φράγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά έργα του κόσμου. Στόχος, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο 65% του πληθυσμού της Αιθιοπίας που στερείται ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή σε δεκάδες εκατομμύρια πολύ φτωχούς πολίτες. Το έργο άρχισε το 2011 με την υποστήριξη του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων χωρών. Οταν ολοκληρωθεί το φράγμα, θα παράγει 6.400 MW, περισσότερο από τη διπλάσια σημερινή παραγωγή της χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!