Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Αιθιοπία: Ετοιμος να πολεμήσει τους αντάρτες Τιγκράι ο Γκεμπρεσελασιέ
[Protagon]: Αιθιοπία: Ετοιμος να πολεμήσει τους αντάρτες Τιγκράι ο Γκεμπρεσελασιέ

[Protagon]: Αιθιοπία: Ετοιμος να πολεμήσει τους αντάρτες Τιγκράι ο Γκεμπρεσελασιέ

Ενας από τους μεγαλύτερους δρομείς που έχει δει η Αιθιοπία αλλά και ο παγκόσμιος στίβος γενικότερα, ετοιμάζεται να πάρει το όπλο του και να πολεμήσει στον εμφύλιο της χώρας του, στο πλάι του πρωθυπουργού και κατόχου Νομπέλ Ειρήνης, Αμπί Αχμέντ.

Καθώς οι αριστεροί αντάρτες Τιγκράι προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της χώρας, ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 10 χιλιόμετρα και πολύ αγαπητός στην Αιθιοπία, δήλωσε ότι θα ντυθεί στα χακί για να βοηθήσει τον αιθιοπικό στρατό.

Ο Αμπί Αχμέντ βρίσκεται ήδη στο μέτωπο, όπως είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες.

Είναι η πρώτη φορά που οι Τιγκράι πλησιάζουν τόσο κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, σε απόσταση μόλις 145 χλμ. μετά την κατάληψη μιας σημαντικής πόλης.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν ήδη ενημερώσει τους πολίτες τους να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα γιατί η κατάσταση είναι δραματική και αν οι αντάρτες εισέλθουν στην πρωτεύουσα δεν θα μπορούν να τους προστατέψουν. Η βρετανή υπουργός για την Αφρική, Βίκι Φορντ, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χορηγήσει άτοκα δάνεια σε όσους βρετανούς πολίτες δεν έχουν τα χρήματα να φύγουν από την Αιθιοπία.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ειδικές δυνάμεις στη βάση τους στο γειτονικό Τζιμπουτί, ενώ στην περιοχή βρίσκονται τρία πολεμικά πλοία έτοιμα να προσφέρουν βοήθεια στους αμερικανούς πολίτες και το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αντίς Αμπέμπα.

Ο ΟΗΕ επίσης εκκενώνει το προσωπικό του και τις οικογένειές τους από τη χώρα.

Για το μέτωπο έφυγε ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρωθυπουργός, Αμπί Αχμέντ – REUTERS/Tiksa Negeri

Οπως ανέφερε η Telegraph , ο 48χρονος Γκεμπρεσελασιέ δήλωσε έτοιμος να πάει στο μέτωπο ή να κάνει ό,τι άλλο του ζητηθεί για να προστατέψει την πρωτεύουσα.

Οι δηλώσεις του Ολυμπιονίκη φέρεται πως είχαν στόχο να κινητοποιήσουν τον πληθυσμό να στηρίξει τον πρωθυπουργό και τον στρατό στον πόλεμο κατά των Τιγκράι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!