Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξης και Καινοτομία: τρεις προτάσεις
[Protagon]: Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξης και Καινοτομία: τρεις προτάσεις

[Protagon]: Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξης και Καινοτομία: τρεις προτάσεις

Η Ελλάδα, πτωχευμένη, με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη και με την οικονομία της υπό εποπτεία, είχε ανέκαθενιδιαίτερα κακή επίδοση στην περιοχή των εξαγωγών, όπως δείχνεται στο παρακάτω διάγραμμα, που συνοδεύεται από αντίστοιχο ετήσιο έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά περίπου 20 δισ. €. Συνεπώς είναι προφανές ότι η αύξηση των εξαγωγών θα έπρεπε να είναι ένας από τους κύριους στόχους της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση έργων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) σε μια χώρα που διαθέτει ερευνητές περισσότερους από το μέσο όρο της Ε.Ε.! Παρά ταύτα σε κανένα επίσημοκείμενο ή άρθρο σε εφημερίδα ή εκπομπή στην τηλεόραση δεν έχει ο συγγραφέας καταφέρει εδώ και πενήντα χρόνια να βρει κάποιες έστω βελτιωτικές για την οικονομία επιπτώσεις συνεπεία της διεξαγωγής από το δημόσιο τομέα έργων ΕΤΑΚ εκφρασμένες ποσοτικά (σε € δηλαδή) και όχι μόνο βερμπαλιστικά! Η προσεκτική ανάλυση του γιατί συμβαίνει αυτό μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

  • Ουδεμία, μικρή έστω, αύξηση τωνεξαγωγών της χώρας έχει ποτέ συνδεθεί, αμέσως ή εμμέσως, με τα αποτελέσματα επιχορηγούμενου έργου ΕΤΑΚ του δημόσιου τομέα. Αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα είναι γνωστό ότι υπάρχουν ιστορίες επιτυχίας, περιορισμένου όμως μεγέθους, που κανείςόμως δεν έχει ποτέκαταγράψει.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ο υπερμεγέθης, σχετικά με το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., ελληνικός δημόσιος τομέαςαπορρόφησε το 80% των πιστώσεων (κυρίως από την Ε.Ε.) που διατίθενται για έργα ΕΤΑΚ από το ΕΠΑνΕΚ και τα λοιπά τομεακά και περιφερειακά προγράμματα ΕΣΠΑ στο διάστημα 2011-2019.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!