Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ερευνα: Οι Ρεπουμπλικάνοι σαν τα αυταρχικά καθεστώτα σε Ουγγαρία και Τουρκία
[Protagon]: Ερευνα: Οι Ρεπουμπλικάνοι σαν τα αυταρχικά καθεστώτα σε Ουγγαρία και Τουρκία

[Protagon]: Ερευνα: Οι Ρεπουμπλικάνοι σαν τα αυταρχικά καθεστώτα σε Ουγγαρία και Τουρκία

Το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μεταμορφώνεται σταθερά εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, απομακρύνεται συνεχώς από την Κεντροδεξιά και ρέπει προς τα ανελεύθερα και αυταρχικά κόμματα που κυβερνούν στην Τουρκία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ινδία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης έρευνας στο είδος της, που έγινε από το Ινστιτούτο V-Dem στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους για να μετρήσουν πόσο δημοκρατικά είναι τα καθεστώτα σε όλες τις χώρες, σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες στρέφονται προς λαϊκιστικά και αυταρχικά σχήματα.

Οπως γράφει η Guardian , οι ερευνητές τονίζουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει αλλάξει δραματικά από το 2000, έχει υιοθετήσει αυταρχικές τακτικές, δαιμονοποιεί τους αντιπάλους του και ενθαρρύνει τη χρήση βίας εναντίον τους.

Σημαντικός παράγοντας είναι βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς η δική του άνοδος στην εξουσία επέφερε τις πιο εξώφθαλμες αλλαγές.

Αντίθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την προσήλωσή του στις αξίες της δημοκρατίας και έχει έτσι παραμείνει κοντά στα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης.

Η βασική διαφορά των δύο αμερικανικών κομμάτων εστιάζεται στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Ανα Λούρμαν, υποδιευθύντρια του ινστιτούτου, η μεταμόρφωση των Ρεπουμπλικάνων «είναι η πιο έντονη σε μία θεσμοθετημένη δημοκρατία».

Το ινστιτούτο ανέπτυξε τον «δείκτη αυταρχισμού» για να κρίνει το πόσο αφοσιωμένο στις δημοκρατικές αξίες είναι ένα κόμμα πριν τις εκλογές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!