Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία
[Protagon]: Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία

[Protagon]: Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία

Εν έτει 2021 η αττική γη συνεχίζει να κρύβει -αλλά ενίοτε να μας αποκαλύπτει γοητεύοντάς μας- τους αρχαίους θησαυρούς της.

Τελευταίο παράδειγμα; Στην Παιανία, αρχαιολόγοι που διεξάγουν σωστική έρευνα σε οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το νέο δημαρχείο, έφεραν στο φως ένα επιτύβιο μαρμάρινο μνημείο με δύο αντικριστές γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος, του τέταρτου αιώνα π.Χ.

Μία από τις δύο γυναικείες μορφές που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Παιανία

Αναλυτικά η ανάρτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, το απόγευμα της Πέμπτης, που αναφέρεται στην εντυπωσιακή ανακάλυψη:

«Κατά την πρόσφατη αρχαιολογική σωστική έρευνα στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Παιανίας, επί της οδού Παλαιοπαναγιάς, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Δημαρχείο Παιανίας, εντοπίσθηκε επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν, στα ΝΔ του λόφου Κατσουλέρθι.

Το μνημείο σώζεται αποσπασματικά, θραυσμένο σε δυο τμήματα. Εικονίζονται δυο αντικριστές γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος: στη δεξιά πλευρά η νεκρή καθισμένη σε περίτεχνο δίφρο (κάθισμα), στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο. Είναι ενδεδυμένη με διάφανο ιωνικό χιτώνα και ιμάτιο.

Στην αριστερή πλευρά, μπροστά στη νεκρή, στέκεται η θεραπαινίδα της, στηρίζοντας με θλίψη το κεφάλι της με το αριστερό χέρι. Το θέμα της παράστασης είναι τυπικό στα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου αι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!