Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: ENTER στη Στέγη: έργα για το Σήμερα από καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο
[Protagon]: ENTER στη Στέγη: έργα για το Σήμερα από καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο

[Protagon]: ENTER στη Στέγη: έργα για το Σήμερα από καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο

Που λέτε, «ήταν ένα μικρό καράβι, αταξίδευτο». Και οι ναύτες του, όταν τελείωσαν τα τρόφιμα ύστερα από μήνες στην Μεσόγειο, «ρίξανε τον κλήρο, να δούνε ποιος ποιος, ποιος θα φαγωθεί». Πώς σας φαίνεται; Πολύ… παιδικό; Ή, μάλλον, κανιβαλικό; Ένα παιδικό τραγουδάκι, που «αποκαλύπτει σταδιακά την υφέρπουσα βία, που είναι ριζωμένη στην κουλτούρα η οποία απευθύνεται στα παιδιά», όπως το επισημαίνει ο λιβανέζος video artist και φωτογράφος Ζιαντ Αντάρ.

Σε ένα μονοπλάνο τριών λεπτών ο Αντάρ αφήνεται να βουτήξει στην (κανιβαλική) ιστορία του γαλλικού ναυτικού τραγουδιού, «Il était un petit navire», που βασίστηκε κατά μία εκδοχή στο ναυάγιο της γαλλικής φρεγάτας «Μέδουσα», τον Ιούλιο του 1816, στη δυτική ακτή της Αφρικής.

Ή, στην ελληνική εκδοχή του τραγουδιού «Ήταν ένα μικρό καράβι», που έχει φτάσει να θεωρείται παιδικό. Κάπως έτσι, και μέσα από τη μηχανή ενός κουρδιστού μουσικού κουτιού, ο Αντάρ αποφάσισε να μιλήσει για αυτή τη βία. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία, στο πλαίσιο του προγράμματος ENTER, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, μέσω της οποίας η Στέγη και το Onassis USA έδωσαν 120 ώρες σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, ώστε να δημιουργήσουν, εν ώρα «καραντίνας» λόγω κορονοϊού, μέσα στο σπίτι τους, νέα, πρωτότυπα έργα τέχνης που δίνουν φωνή στο Σήμερα. Έτσι γεννήθηκε το έργο του, ένα είδος μουσικής βιντεοτέχνης, υπό τον τίτλο «Το μικρό καράβι (Ήταν ένα…)» .

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!