Τρίτη, 20 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Η ελληνική Διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο
[Protagon]: Η ελληνική Διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

[Protagon]: Η ελληνική Διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Παρόλο που το “brain drain” και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας της κρίσης, απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο, μέχρι τώρα δεν είχε γίνει μια συστηματική καταγραφή ή ανάλυση για το ποιοι είναι αυτοί που έφυγαν, γιατί έφυγαν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επέστρεφαν.

Ερευνητές από το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX) υπό τον συντονισμό του Μανώλη Πρατσινάκη σχεδίασαν και υλοποίησαν για λογαριασμό της διαΝΕΟσις μια νέα έρευνα για τη χαρτογράφηση του ελληνικού πληθυσμού που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το δείγμα που συγκέντρωσαν και χρησιμοποίησαν στην έρευνα τους περιλαμβάνει 586 Έλληνες ηλικίας 18 και άνω, που είχαν ζήσει στο ΗΒ για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την περίοδο που έγινε η έρευνα. Η μεθοδολογία με την οποία συγκεντρώθηκε το συγκεκριμένο δείγμα ανθρώπων που ζουν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας είναι ενδιαφέρουσα και καινοτόμα, και αξίζει να τη μελετήσετε (στη σελίδα 33 της έκθεσης). Είναι η πρώτη φορά που τέτοια έρευνα γίνεται σε δείγμα επαρκώς αντιπροσωπευτικό του ελληνικού πληθυσμού μιας ξένης χώρας.

­Η έρευνα, που περιλάμβανε 90 ερωτήσεις, διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των μηνών που ολοκληρώθηκε η ανάλυση των δεδομένων, η συγγραφή και η μετάφραση της σχετικής έκθεσης και την προετοιμασία της δημοσίευσης της έρευνας από τη διαΝΕΟσις, μεσολάβησε κάτι σημαντικό, που ανέτρεψε πολλά: η πανδημία.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις αρχές του 2020 έκανε τα δεδομένα κάθε έρευνας γνώμης, απόψεων ή αξιών λιγότερο ή περισσότερο παρωχημένα και ανεπίκαιρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, άλλαξε και κάτι άλλο: κάποιοι από το δείγμα επέστρεψαν στη χώρα.

«Επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε μια επαναληπτική έρευνα, για να αποτυπώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στις στάσεις των Ελλήνων του ΗΒ» αναφέρει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!