Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Εκτίθεται για πρώτη φορά στην ιστορία ο τρομερός άτλαντας των 1.000 εικόνων
[Protagon]: Εκτίθεται για πρώτη φορά στην ιστορία ο τρομερός άτλαντας των 1.000 εικόνων

[Protagon]: Εκτίθεται για πρώτη φορά στην ιστορία ο τρομερός άτλαντας των 1.000 εικόνων

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όσο η Δημοκρατία της Βαϊμάρης όδευε σταθερά προς την κατάρρευση της, ένας ξεχωριστός εβραίος διανοούμενος προσπάθησε να εξηγήσει την πορεία της ανθρωπότητας, από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα.

Για πρώτη φορά από τον θάνατο του δημιουργού του, το έργο «Ατλας/Μνημοσύνη» του Αμπι Βάρμπεργκ, που αποτελείται από σχεδόν χίλιες εικόνες που μάζεψε κατά τη διάρκεια της ζωής του, θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, στο Σπίτι των Πολιτισμών του Κόσμου, στο Βερολίνο.

Ο Αμπι Βάρμπεργκ γεννήθηκε στο Αμβούργο, το 1866, σε μία πλούσια οικογένεια τραπεζιτών. Μάλιστα, όντας ο πρωτότοκος γιος, ήταν σε θέση να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, μα τα ενδιαφέροντα του ήταν αλλού και έτσι έκανε μία συμφωνία με τον αδερφό του, Μαξ. Εκείνος θα παραιτούνταν από το κληρονομικό του δικαίωμα στην επιχείρηση, αν ο Μαξ του παρείχε οποιοδήποτε βιβλίο ζητούσε.

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια της οικογένειας του, ο νεαρός Βάρμπεργκ απαρνιόταν την θρησκεία και πέρα από το επάγγελμα του τραπεζίτη, δεν τον ενδιέφερε ούτε αυτό του γιατρού ή του δικηγόρου, πόσο μάλλον το να γίνει ραβίνος.

Είχε αδυναμία στις τέχνες, ειδικότερα στη περίοδο της Αναγέννησης και στον αγαπημένο του Σάντρο Μποτιτσέλι, για τον οποίο έγραψε και την διδακτορική διατριβή του. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Βάρμπεργκ πήγε, όπως και πολλοί άλλοι, στις ΗΠΑ. Ταξίδεψε στις υπανάπτυκτες, τότε, περιοχές της αμερικανικής Δύσης, όπου ήρθε σε επαφή με τις φυλές των Ινδιάνων και γύρισε στην Ευρώπη αλλαγμένος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!