Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: ΕΚΠΑ: Σωτήρια η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς Covid-19
[Protagon]: ΕΚΠΑ: Σωτήρια η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς Covid-19

[Protagon]: ΕΚΠΑ: Σωτήρια η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς Covid-19

Τον Φεβρουάριο του 2021 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προχώρησε σε συμπλήρωση της οδηγίας για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς σε αρρώστους που νοσηλεύονται από συμπτωματική λοίμωξη COVID-19, επισημαίνοντας ότι μόνο το πλάσμα που περιέχει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 πρέπει να χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα τα συμπεράσματα μελέτης που ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2020, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, η πρώιμη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιβίωσης και την αυξημένη πιθανότητα αποσωλήνωσης σε ασθενείς με COVID-19, ενώ πρέπει να επιλέγεται για χορήγηση πλάσμα που περιέχει αντισώματα σε υψηλούς τίτλους.

Στόχος της μελέτης που διενεργείται με τη συμμετοχή πέντε νοσοκομείων της Αθήνας, είναι να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του πλάσματος ιαθέντων από SARS-CoV-2 στη θεραπεία των ασθενών με σοβαρή μορφή της COVID-19.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πλάσμα ιαθέντων, όγκου 600ml από κάθε δότη ελήφθη με πλασμαφαίρεση από εθελοντές , οι οποίοι είχαν αναρρώσει πλήρως από τον SARS-CoV-2 και είχαν αναπτύξει αντισώματα. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων για τις ανάγκες της μελέτης έγινε στο Ινστιτούτο Pasteur, με υπεύθυνο ερευνητή τον Ανδρέα Μεντή και στο National Cancer Institute με υπεύθυνο ερευνητή τον Καθηγητή Γεώργιο Παυλάκη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!