Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Εγκαίνια με βολές Δένδια στην Τουρκία για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας
[Protagon]: Εγκαίνια με βολές Δένδια στην Τουρκία για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας

[Protagon]: Εγκαίνια με βολές Δένδια στην Τουρκία για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας

Την έκθεση ντοκουμέντων «Η Ελλάδα Ελεύθερη – Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών σχέσεων», που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινίασε το βράδυ της Τετάρτης 15/9 ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των εγγράφων που εκτίθενται και παρουσιάζουν τα πρώτα βήματα των επαναστατημένων Ελλήνων στην διεθνή σκηνή. Ταυτόχρονα άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά και τον σεβασμό των μνημείων της εποχής από όλους τους λαούς της περιοχής. Αναφέρθηκε ειδικά, δε, στην Τουρκία για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας που παρότι αποτελούν μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας μετατράπηκαν σε… τεμένη κατ’ εντολή του ερντογανικού νεο-οθωμανισμού…

Αναλυτικά, ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Με αίσθημα τιμής εγκαινιάζω την έκθεση 200 και πλέον εγγράφων της συλλογής του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών. Η έκθεση αυτή διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στη διαδικτυακή της μορφή, εγκαινιάσθηκε λίγες ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου. Ακολούθως, ταξίδεψε στο Πέρθ, στη Μελβούρνη, στη Σαγκάη και στο Αλγέρι.

» Σήμερα, έχουμε την χαρά να την παραδώσουμε στους πολίτες της Αθήνας, μέσα στο επιβλητικό και φιλόξενο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Κιβωτό της Βυζαντινό-Χριστιανικής παράδοσης. Μιας πολύ σημαντικής πνευματικής παρακαταθήκης στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!