Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Και εγένετο AUKUS: Στρατηγική συμμαχία Μπάιντεν, Τζόνσον, Μόρισον κατά της Κίνας
[Protagon]: Και εγένετο AUKUS: Στρατηγική συμμαχία Μπάιντεν, Τζόνσον, Μόρισον κατά της Κίνας

[Protagon]: Και εγένετο AUKUS: Στρατηγική συμμαχία Μπάιντεν, Τζόνσον, Μόρισον κατά της Κίνας

Σε μία συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής και ισχύος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπορις Τζόνσον, και της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσαν επισήμως την σύναψη του συμφώνου εθνικής ασφαλείας AUKUS, εγκαινιάζοντας μία ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού.

Στοχος της πρωτοβουλίας AUKUS (ακρωνύμιο Australia, UK, USA), είναι όπως αναφέρθηκε, «να προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον». Με λίγα λόγια, να δημιουργηθεί μια στρατιωτική και πολιτική συμμαχία απέναντι στο Πεκίνο.

Βάσει του συμφώνου, οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και γεωπολιτκό χάρτη.

Η AUKUS θα καλύψει επίσης πεδία όπως ητεχνητή νοημοσύνη, κβαντοτεχνολογίες κ.α. ενώ δυνάμει τη συμφωνίας η Αυστραλία θα μπορέσει για πρώτη φορά στην Ιστορία της να αναπτύξει πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Με τη σύμπραξή της αυτή η Αυστραλία ουσιαστικά ακυρώνει την -υπογραφείσα το 2016 και ύψους 31 δισ. ευρώ- συμφωνία με τη Γαλλία για την ανάπτυξη γαλλικών υποβρυχίων.

Το πρόγραμμα είχε ήδη πληγεί από μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως λόγω των απαιτήσεων της Καμπέρα να κατασκευάζονται εγχωρίως πολλά από τα τμήματα των υποβρυχίων, ανέφερε στο ρεπορτάζ του το BBC.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!