Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Ε65: Αρχίζει η κατασκευή του βόρειου τμήματος από την ΤΕΡΝΑ
[Protagon]: Ε65: Αρχίζει η κατασκευή του βόρειου τμήματος από την ΤΕΡΝΑ

[Protagon]: Ε65: Αρχίζει η κατασκευή του βόρειου τμήματος από την ΤΕΡΝΑ

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), η οποία προ ημερών πήρε «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αμέσως μετά την ψήφιση της σύμβασης από τη Βουλή και την υπογραφή με τον ανάδοχο, θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου, μήκους 70,5 χλμ και συνολικού προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ, από την ΤΕΡΝΑ.

Με τη νέα αυτή σύμβαση, αλλά και τις υπόλοιπες προς υπογραφή συμβάσεις, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, κατά τη φάση κατασκευής του έργου, η οποία θα διαρκέσει τρία χρόνια, η απασχόληση θα τονωθεί με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ το έργο θα συνεισφέρει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας. Το έργο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η υλοποίησή του παίζει ιδιαίτερο ρόλο και στην προώθηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.

Με την ολοκλήρωσή του βόρειου τμήματος, θα λάβει την τελική του μορφή ο αυτοκινητόδρομος Ε65, ο οποίος με συνολικό μήκος 181,5 χλμ. συγκαταλέγεται στα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς επί της ουσίας συνδέει με ασφάλεια και ταχύτητα την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι με τον Ε65 το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, αντί των 3 ωρών και 15 λεπτών που απαιτούνται σήμερα, ενώ το Αθήνα – Γρεβενά δεν θα ξεπερνά τις 4 ώρες!


Ανάπτυξη της οικονομίας, σύμπτυξη χρονοαποστάσεων και κόστους μεταφοράς προϊόντων

Με τον Ε65, τα ταξίδια από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας, αποκτούν νέα μορφή, καθώς οι αποστάσεις μειώνονται δραστικά και οι γνωστές για την επικινδυνότητά τους στροφές, όπως αυτές στο Δομοκό, παρακάμπτονται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!