Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ο δυτικός Τύπος για το νεοοθωμανικό όραμα Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τέμενος
[Protagon]: Ο δυτικός Τύπος για το νεοοθωμανικό όραμα Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τέμενος

[Protagon]: Ο δυτικός Τύπος για το νεοοθωμανικό όραμα Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τέμενος

Λίγο πριν από μια κρίσιμη απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης για το μέλλον της Αγίας Σοφίας – αν θα παραμείνει μουσείο ή αν θα επιτραπεί η μετατροπή της σε τέμενος, όπως ήταν από το 1453 ως το 1934 – ο δυτικός Τύπος «διαβάζει» την υπόθεση σαν άλλο έναν τρόπο επίδειξης ισχύος από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ενας άνθρωπος που επιθυμεί να ταυτιστεί με τους σουλτάνους και την κληρονομιά τους, δεν θα δίσταζε καθόλου να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, παρά τις έντονες διαφωνίες της Ελλάδας , ακόμη και τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης του μνημείου. Για τον Guardian η μετατροπή θα είναι το πιο τολμηρό βήμα απομάκρυνσης από τη Δύση προς την επιδίωξη ενός νεοοθωμανικού πεπρωμένου. Εξάλλου, προσθέτει ο Monde , το νέο τουρκικό εθνικό αφήγημα θέλει τους Δυτικούς σε συνεργασία με τους Κούρδους και τους οπαδούς του Γκιουλέν να απεργάζονται το κακό της Τουρκίας.

Το νήμα ξετυλίγεται από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ στις 29 Μαΐου 1453, όταν αμέσως αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος. Ηταν μια έντονα συμβολική πράξη, όπως εξίσου συμβολική ήταν η μετατροπή της από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από χώρο λατρείας σε μουσείο, το 1934.

Εδώ και δεκαετίες εθνικιστές και ισλαμιστές στην Τουρκία επιθυμούν να γίνει το μνημείο τέμενος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!