Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Δείτε ποιος το λέει: «Φτάνει πια με τη λιτότητα»!
[Protagon]: Δείτε ποιος το λέει: «Φτάνει πια με τη λιτότητα»!

[Protagon]: Δείτε ποιος το λέει: «Φτάνει πια με τη λιτότητα»!

Τελικά φαίνεται ότι μαθαίνουν όλοι από τα λάθη τους, ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πριν από μία δεκαετία, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008, τα στελέχη του το μόνο που υποδείκνυαν ήταν: λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα.

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν και η συνταγή της λιτότητας, η οποία είχε ήδη πλήξει τους πιο αδύναμους κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, συνέβαλε στο να δημιουργηθούν πρωτοφανή κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα σε πολλές χώρες, της Ελλάδας, φυσικά, συμπεριλαμβανομένης.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ότι πλέον η λιτότητα δεν είναι υποχρεωτική για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη του οργανισμού όσον αφορά τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες.

Οσες από αυτές έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται ελεύθερα και συνεχίσουν να το κάνουν, αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου για τις δημοσιονομικές συνθήκες (Fiscal Monitor), δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουν πολιτικές λιτότητας ούτως ώστε να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους μετά το τέλος της πανδημίας.

Μάλιστα το δήλωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στους Financial Times ο Βίτο Γκασπάρ , επικεφαλής δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρης απόσυρσης της δημοσιονομικής στήριξης, και οι κυβερνώντες που έχουν τη δυνατότητα θα ήταν συνετό να κινηθούν ανά στάδια και να διατηρήσουν τη δημοσιονομική στήριξη έως ότου η ανάκαμψη αποκτήσει στέρεες βάσεις και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας θεωρηθούν ελεγχόμενες», εξήγησε ο πορτογάλος οικονομολόγος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!