Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Δύσκολο να βρεις εργάτη και γυναίκα στο ΚΚ Κίνας
[Protagon]: Δύσκολο να βρεις εργάτη και γυναίκα στο ΚΚ Κίνας

[Protagon]: Δύσκολο να βρεις εργάτη και γυναίκα στο ΚΚ Κίνας

Η είδηση που μέσω Corriere della Sera έρχεται από το Πεκίνο έχει δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι κάπως κωμική: τα περισσότερα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας δεν είναι πια εργάτες αλλά μικροαστοί, εργαζόμενοι γραφείου, τουτέστιν αρκούντως «μορφωμένοι» και χωρίς πολλούς κάλους στα χέρια. Η δεύτερη αφορά τις γυναίκες: ως φύλο παραμένουν ισχνή μειοψηφία στο μοναδικό κόμμα της χώρας με τις μεγάλες φιλοδοξίες.

Εχει απορίες ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας, ιδίως για την υποσκέλιση των εργατών μέσα στο ίδιο τους το κόμμα, όμως δεν θα έπρεπε: ο ίδιος, εξάλλου, γράφει ότι το κινεζικό σύνταγμα στο πρώτο άρθρο του ορίζει την κινεζική δικτατορία σαν «λαϊκή» και όχι ως προλεταριακή όπως επιτάσσουν οι κομμουνιστικές γραφές και παρακαταθήκες.

Μέλη του κόμματος είναι 32,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτός βιομηχανικής παραγωγής, ενώ οι βιομηχανικοί εργάτες και οι αγρότες είναι 32 εκατομμύρια. Μεταξύ των πρώτων μάλλον υπάρχουν και επιχειρηματίες, ή Κροίσοι με κόκκινη ταυτότητα στην τσέπη του σακακιού τους, πίσω από το μπλοκ των επιταγών, όπως ο Τζακ Μα λόγου χάρη, οπότε «αφεντικά και δούλοι, σύντροφοι έγιναν ούλοι».

Τα πράγματα δεν ήταν έτσι την εποχή του Μάο των «αλμάτων» και της Πολιτιστικής Επανάστασης: τότε κάθε στοιχείο χωρίς σαφές ταξικό χαρακτήρα εθεωρείτο εν δυνάμει αστικό ή φιλοαστικό, ενώ ακόμη και επιφανείς κομματικοί παράγοντες σαν τον Ντεγκ Σιάο Πινγκ δεν απέφυγαν τις διώξεις – αφού ο ταξικός εχθρός έχει τον τρόπο του να εισχωρεί και στα άδυτα των αδύτων ακόμη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!