Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Σε δύο δημοσιογράφους από τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία το Νομπέλ Ειρήνης
[Protagon]: Σε δύο δημοσιογράφους από τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία το Νομπέλ Ειρήνης

[Protagon]: Σε δύο δημοσιογράφους από τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία το Νομπέλ Ειρήνης

Με το Νομπέλ Ειρήνης 2021 τιμήθηκαν την Παρασκευή δύο δημοσιογράφοι: η 58χρονη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και ο 60χρονος Ντμίτρι Αντρέγεβιτς Μουράτοφ από τη Ρωσία, η δουλειά των οποίων έχει εξοργίσει τις κυβερνήσεις στις χώρες τους.

Η νορβηγική επιτροπή απένειμε το βραβείο από κοινού στους δύο δημοσιογράφους, για «τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία είναι προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία και τη μακροχρόνια ειρήνη».

Η Ρέσα και ο Μουράτοφ «αντιπροσωπεύουν όλους τους δημοσιογράφους που υπερασπίζονται αυτό το ιδανικό σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στο Οσλο η πρόεδρος της Επιτροπής, Μπέριτ Ράις-Αντερσεν.

Το φετινό βραβείο είναι το πρώτο που δίνεται σε δημοσιογράφους μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1935 επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του.

«Η ελεύθερη και βασισμένη στα γεγονότα δημοσιογραφία αποτελεί προστασία εναντίον της κατάχρησης εξουσίας, των ψεμάτων και της πολεμικής προπαγάνδας», δήλωσε η Ράις-Αντερσεν.

Το βραβείο -ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (σχεδόν 980.000 ευρώ)- θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Οσλο με φυσική παρουσία, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η 10η Δεκεμβρίου είναι η επέτειος του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Αλφρεντ Νομπέλ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!