Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: BBC: Ζητούνται αξιόπιστοι για λημματογράφηση στη Wikipedia
[Protagon]: BBC: Ζητούνται αξιόπιστοι για λημματογράφηση στη Wikipedia

[Protagon]: BBC: Ζητούνται αξιόπιστοι για λημματογράφηση στη Wikipedia

Στις αρχές του 2021 η Wikipedia γιόρτασε την 20ή επέτειό της, λέει η Corriere della Sera, έχοντας εδραιώσει την καλή φήμη της, καθώς στις πλατφόρμες των σόσιαλ μίντια δημοσιεύονται ψεύδη, θεωρίες συνωμοσίας και προπαγάνδας, ενώ εκτίθενται και σε κινδύνους τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Η επιτυχία της Wikipedia οφείλεται στα 55 εκατομμύρια λήμματα που έχουν γράψει εθελοντικώς οι χρήστες της, μάλιστα σε 300 γλώσσες. Σήμερα η Wikipedia κατέχει τη 13η θέση στην παγκόσμια λίστα επισκεψιμότητας και αποτελεί, λέει το ιταλικό Μέσο, «βασικό εργαλείο απελευθέρωσης, εκπαίδευσης, πολιτιστικής και κοινωνικής ανύψωσης».

Με την πανδημία η φήμη της Wikipedia ενισχύθηκε, δεδομένου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την επέλεξε ως το κύριο όχημα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης όσον αφορά τον κορονοϊό και τη νόσο Covid-19. Κατέστη έτσι η κύρια πηγή πληροφόρησης και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς. Ωστόσο παραμένει ταπεινή, έγραψαν οι Ιταλοί, αφού αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που διατρέχει «από τα κόλπα των φανατικών και των απατεώνων» καθώς βασίζεται στον εθελοντισμό και, συνεπώς, είναι ευάλωτη. Να, το BBC το έπιασε το θέμα βλέποντας τι έχει γραφεί για την κλιματική κρίση, κατάλαβε δηλαδή τι συμβαίνει όταν κάποιος θέλει να περάσει τις απόψεις του.

Οι Βρετανοί έγραψαν ότι «πολλές μη αγγλόγλωσσες σελίδες της Wikipedia προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και κάνουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την κλιματική αλλαγή». Τόνισαν μάλιστα ότι σελίδες γραμμένες στη γλώσσα σουαχίλι, στα καζακικά και στα λευκορωσικά σημειώνουν ότι «οι επιστήμονες διχάζονται ως προς τα αίτιά της», ενώ ισχύει το αντίθετο, «οι επιστήμονες συμφωνούν σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό ότι η υπερθέρμανση της Γης προκαλείται από τους ανθρώπους».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!