Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ο Banksy κινδυνεύει να χάσει το trademark του
[Protagon]: Ο Banksy κινδυνεύει να χάσει το trademark του

[Protagon]: Ο Banksy κινδυνεύει να χάσει το trademark του

Μπροστά στο μάλλον ειρωνικό ενδεχόμενο να χάσει το trademark που έχει κατοχυρώσει βρίσκεται ο αντισυμβατικός βρετανός καλλιτέχνης Banksy, ο οποίος έχασε μια δίκη στην ΕΕ για την πνευματική ιδιοκτησία των έργων του.

Οι αντιπρόσωποι του καλλιτέχνη, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, είχαν προσφύγει κατά της εταιρείας ευχετηρίων καρτών Full Colour Black.

Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το διάσημο έργο του καλλιτέχνη με τον άνδρα που ετοιμάζεται να πετάξει ένα μπουκέτο λουλούδια, γιατί ο δημιουργός του είναι ανώνυμος.

Το 2014 οι αντιπρόσωποι είχαν κάνει αίτηση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) για να κατοχυρώσει ο καλλιτέχνης το πασίγνωστο αυτό έργο. Επειτα από μια δικαστική μάχη δύο ετών, ο Banksy έχασε γιατί το Γραφείο δεν μπορούσε να προσδιοριστεί ως ο αδιαμφισβήτητος δημιουργός του έργου επειδή η ταυτότητά του παραμένει κρυφή.

«Προτιμά να ζωγραφίζει πάνω στην ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων, παρά πάνω σε καμβά ή σε ό,τι ανήκει στον ίδιο», εξηγεί το σκεπτικό.

Μόλις τον Οκτώβριο του 2019 ο Banksy, δι’ αντιπροσώπων φυσικά, άνοιξε ένα κατάστημα δώρων εμπνευσμένων από τις δημιουργίες του, στο οποίο πωλούσε μεταξύ άλλων ντισκομπάλες από κράνη αστυνομικών. Οπως παραδέχτηκε ο ίδιος, ο λόγος ήταν «ο λιγότερο ποιητικός που μπορεί να φανταστεί κανείς», δηλαδή η κατοχύρωση του trademark. Παρά ταύτα, το EUIPO δεν πείστηκε για τον σκοπό ύπαρξης του καταστήματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!