Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ανταρσία της Πολωνίας εναντίον της ΕΕ: «Εθεσε εαυτόν στον δρόμο προς το Polexit»
[Protagon]: Ανταρσία της Πολωνίας εναντίον της ΕΕ: «Εθεσε εαυτόν στον δρόμο προς το Polexit»

[Protagon]: Ανταρσία της Πολωνίας εναντίον της ΕΕ: «Εθεσε εαυτόν στον δρόμο προς το Polexit»

Χρόνια τώρα πιέζει τις Βρυξέλλες η Βαρσοβία για να δει μέχρι πού φτάνουν τα όριά της και πόσες αντιευρωπαϊκές πρωτοβουλίες θα ανεχτεί ακόμα από την πολωνική κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, η Πολωνία πήγε ένα βήμα παραπέρα -κοινώς φαίνεται πως «το τερμάτισε» και όλοι περιμένουν πλέον να δουν την αντίδραση της Κομισιόν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της.

«Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε συγκεκριμένα η Γιούλια Πριλέμπσκα, πρόεδρος του Δικαστηρίου, αναφέροντας μια σειρά άρθρων των Συνθηκών τα οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντίθετα με το πολωνικό Σύνταγμα. Κατήγγειλε επίσης «την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πολωνικό δικαστικό σύστημα».

Η Πριλέμπσκα αναφερόταν στην απόφαση, λίγες ώρες νωρίτερα, δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποφάνθηκε ότι η Πολωνία παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες για την ανεξαρτησία των δικαστών επιβάλλοντας την απομάκρυνση δικαστή που είχε επικρίνει την πολωνική κυβέρνηση.

Πληθαίνουν έτσι οι φωνές για εξοστρακισμό της Πολωνίας -όπως και της Ουγγαρίας – από την ΕΕ, που την καλούν να σταματήσει να δείχνει επιείκεια απέναντι στους αντιευρωπαϊστές που έχει στους κύκλους της. Το θέμα βέβαια, είναι ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να την εγκαταλείψουν μόνο εθελοντικά, η δυνατότητα να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν δεν προβλέπεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!