Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της, τελειώνει η ενταξιακή της πορεία
[Protagon]: Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της, τελειώνει η ενταξιακή της πορεία

[Protagon]: Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της, τελειώνει η ενταξιακή της πορεία

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, διαφορετικά θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, για τις οποίες η ΕΕ λέει ότι είναι παράνομες επειδή παραβιάζουν την Αποκλειστική Οικονομική ζώνη του Νησιού, υπερβαίνουν τα όρια.

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Παρόλο που είμαστε υπέρ του να έχουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμούμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία».

Σε σχέση με την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ωστόσο πιστεύω ότι, ως ΕΕ, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Σημείωσε ότι η απόφαση να σταματήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες είναι «ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα να έχω μια ειρηνική λύση».

Για την προοπτική επανάληψης των συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους, ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι τον Οκτώβριο οι Τουρκοκύπριοι θα πάνε στις κάλπες και, εάν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί ηγέτης, οι συνομιλίες μπορούν «σίγουρα να επαναληφθούν».

Πρόσθεσε ότι, ως ένα τρόπο δίκαιου διαμοιρασμού των εσόδων από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία έχει προσφέρει στους Τουρκοκύπριους ένα μέρος των εσόδων από φυσικό αέριο εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε έρευνες για ενέργεια.

«Είμαι έτοιμος να ανοίξω ειδικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού», είπε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!