Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ανασκαφή φωτίζει τον τελευταίο σταθμό της ελληνιστικής αυτοκρατορίας
[Protagon]: Ανασκαφή φωτίζει τον τελευταίο σταθμό της ελληνιστικής αυτοκρατορίας

[Protagon]: Ανασκαφή φωτίζει τον τελευταίο σταθμό της ελληνιστικής αυτοκρατορίας

Οι μαυρισμένοι ασβεστόλιθοι και οι απανθρακωμένες δοκοί ενός ελληνιστικού φρουρίου, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα κοντά στη Νεκρά Θάλασσα αποκάλυψαν την ένταση των μαχών, οι οποίες κατέστρεψαν μια αρχαία αυτοκρατορία και έκαναν χώρο για την επόμενη, αναφέρει το δημοσίευμα στους The Times του ισραηλινού δημσιογράφου Ανσελ Πφέφερ, σε ανταπόκρισή του από το Λαχίς.

Το φρούριο, με τείχη πλάτους τριών μέτρων, ήταν ένας από τους κρίκους μιας αλυσίδας οχυρώσεων, που δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη. Καταλήφθηκε το 112 π.Χ. από τους στρατιώτες της δυναστείας των Ασμοναίων , των τελευταίων αρχαίων Εβραίων ηγεμόνων στους Αγίους Τόπους, οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα τους αρχικά ως αρχιερείς και στη συνέχεια ως βασιλείς. Η Παλαιστίνη υπήρξε έδρα εξουσίας στις ημέρες της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, η οποία ήταν παρακλάδι του μεγάλου βασιλείου, που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Απομεινάρι αρχαίου όπλου που βρέθηκε στο φρούριο κοντά στο χωριό Λαχίς

Η ανακάλυψη ταιριάζει με το αφήγημα της εβραϊκής γιορτής της Χανουκά, η οποία θα αρχίσει στις 28 Νοεμβρίου. Η Χανουκά τιμά τη μνήμη των Εβραίων η οποίοι υπό την ηγεσία των Ασμοναίων νίκησαν την αυτοκρατορία των Σελευκιδών, που είχαν προσπαθήσει να «ελληνοποιήσουν» βίαια τους Εβραίους υπηκόους τους. Ωστόσο, τα κύρια γεγονότα, τα οποία γιορτάζονται στη Χανουκά συνέβησαν μισό αιώνα νωρίτερα. Τα ερείπια του φρουρίου, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μαρτυρούν μια πολύ μεταγενέστερη μάχη, σε ένα από τα τελευταία στάδια των ελληνοεβραϊκών πολέμων, γράφει ο Ανσελ Πφέφερ.

Τα φρούρια προστάτευαν τη Μαρέσα (ήταν η Ελευθερόπολις των αρχαίων Μακεδόνων) και το Αντόρ (Ιδουμαία και εβραϊκά Εδώμ), τις μεγάλες πόλεις των Ιδουμαίων, οι οποίοι τότε ζούσαν υπό την προστασία των Σελευκιδών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!