Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Ανάλυση: Δεν υπάρχουν (ευρωπαίοι) δικαστές στην… Καρλσρούη
[Protagon]: Ανάλυση: Δεν υπάρχουν (ευρωπαίοι) δικαστές στην… Καρλσρούη

[Protagon]: Ανάλυση: Δεν υπάρχουν (ευρωπαίοι) δικαστές στην… Καρλσρούη

Αν έχεις τέτοιους… ευρωπαίους δικαστές, τι να τους κάνεις τους ευρωσκεπτικιστές και τους εχθρούς της Ενωσης; Ο λόγος για τους γερμανούς δικαστές που, στην ουσία, δεν θέλουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να κάνει σωστά τη δουλειά της σαν κανονική κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία φροντίζει να επιλύει προβλήματα του νομίσματός της (το οποίο, με τη σειρά του, οφείλει να μην είναι μόνο «γερμανικό» ή κατεξοχήν «γερμανικό»).

Πράγματι, σάλο προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που βάλλει κατά της νομισματικής πολιτικής που άσκησε η ΕΚΤ χρησιμοποιώντας το εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Οι γερμανοί δικαστές που έλαβαν την απόφαση ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ, του 2015, περί αγοράς ομολόγων, ήταν «εν μέρει αντισυνταγματικό» (εδώ ) συγκεντρώνουν ήδη τα πυρά της κριτικής επειδή, πρωτίστως, παραβιάζουν την ανεξαρτησία ενός θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με διακριτό ρόλο και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπονομεύουν τον ίδιο τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης, δηλαδή της μεγαλύτερης «τομής» που έχει γίνει σε όλη την Ιστορία της ΕΕ.

Ετσι η απόφαση επικρίνεται και σαν εξόχως ευρωσκεπτικιστική αν όχι αντιευρωπαϊκή, επειδή η χρήση του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς ΕΚΤ αφορούσε αγορά δημοσίου χρέος κρατών-μελών (περί τα 2,5 τρισ. ευρώ) και αποσκοπούσε στη δημιουργία και κυκλοφορία χρήματος προς τόνωση της κατανάλωσης εντός της Ευρωζώνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!