Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ανάλυση: Οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα «Κίτρινα Γιλέκα»
[Protagon]: Ανάλυση: Οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα «Κίτρινα Γιλέκα»

[Protagon]: Ανάλυση: Οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα «Κίτρινα Γιλέκα»

«Το μοναδικό που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε είναι η κοινωνική πτυχή να έρθει σε αντίθεση με την κλιματική πτυχή. Βλέπω ξεκάθαρα αυτήν την απειλή τώρα που συζητάμε για την αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας», επισήμανε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου ο Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας για τους πόρους του Recovery Fund και την ανάγκη να αξιοποιηθούν και για την ομαλή και δίκαιη οικολογική μετάβαση της Ευρώπης.

Θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια απόπειρα του ολλανδού αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το Κλίμα και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να ξορκίσει τον κίνδυνο των «Κίτρινων Γιλέκων», ήτοι το ενδεχόμενο μιας νέας λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην πιθανότητα να κληθούν να πληρώσουν το κόστος της μετάβασης σε μία οικολογική οικονομία τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας.

Η πιθανή αύξηση στις τιμές ρεύματος έως 40% και στις τιμές του φυσικού αερίου έως 30% κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα αποτελέσει μία κρίσιμη δοκιμασία για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των όποιων αυξήσεων στην κοινωνία.

Τα μέτρα που εξετάζονται και λαμβάνονται είναι ήδη πολλά (μείωση φόρου κατανάλωσης, πλαφόν στις τιμές, κατάργηση συγκεκριμένων τελών στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, επιδοτήσεις λογαριασμών, κ.ά). Οσον αφορά την Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσε τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες αυξήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!