Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Αφγανές πολεμούν στο web τη «γυναικεία μόδα» των Ταλιμπάν
[Protagon]: Αφγανές πολεμούν στο web τη «γυναικεία μόδα» των Ταλιμπάν

[Protagon]: Αφγανές πολεμούν στο web τη «γυναικεία μόδα» των Ταλιμπάν

Οι παραδοσιακές, λαϊκές φορεσιές των γυναικών του Αφγανιστάν δεν είναι η κατάμαυρη υφασμάτινη πανοπλία που επιβάλλουν με τον βούρδουλα οι Ταλιμπάν. Δεν είναι βέβαια και μπικίνι, ούτε ξεμανίκωτα μπλουζάκια, μίνι φούστες και καυτά σορτς. Ωστόσο είναι ενδύματα πολύχρωμα και πλουμιστά, στολισμένα με κεντήματα, με χρυσά φλουριά ή με απομιμήσεις τους, όπως εξάλλου είναι όλες οι γυναικείες αμφιέσεις παντού την Ανατολή. Αυτά τα ρούχα αφήνουν το γυναικείο πρόσωπο ακάλυπτο και τονίζουν την ομορφιά του. Εντάσσουν έτσι τη γυναίκα στο κοινωνικό σύνολο. Φορώντας τα, κάθε γυναίκα διαθέτει πρόσωπο τουλάχιστον: το πρόσωπό της – δυνητικώς εράσμιο.

Η ανάγκη να αντισταθούν στην υποχρεωτικότητα της ισοπεδωτικής γυναικείας μόδας των Ταλιμπάν, δηλαδή στην ολόσωμη κάλυψη των σωμάτων και των προσώπων τους με μαύρο τόπι, ώθησε μερικές Αφγανές στην, ηλεκτρονική έστω, ανάδειξη του παραδοσιακού ρουχισμού τους, ο οποίος σε τίποτε δεν προσβάλλει τη μουσουλμανική θρησκεία και τα κοινωνικά ήθη. Οι γυναίκες αυτές ξεκίνησαν μία εκστρατεία μέσω σόσιαλ μίντια και βρίσκουν θερμή ανταπόκριση. Υπάρχουν δύο χάσταγκ στα οποία οι Αφγανές αναρτούν φωτογραφίες τους με τέτοιες αμφιέσεις, το #DoNotTouchMyClothes και το #AfghanistanCulture. Βλέποντας τα καρέ, διαπιστώνεις ότι τα χρώματα των ρούχων είναι χαρούμενα και τα πρόσωπα των γυναικών χαμογελαστά.

Είναι εικόνες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες των κατάμαυρων –από την κορφή μέχρι τα νύχια– γυναικών που φορούν τα διαβόητα «νικάμπ» και έχουν ακάλυπτα μόνο τα μάτια τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!