Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: 66 χρόνια από το πογκρόμ της Πόλης: «Δεν ξεχνάμε», λέει ο Δένδιας
[Protagon]: 66 χρόνια από το πογκρόμ της Πόλης: «Δεν ξεχνάμε», λέει ο Δένδιας

[Protagon]: 66 χρόνια από το πογκρόμ της Πόλης: «Δεν ξεχνάμε», λέει ο Δένδιας

Στις αρχές του περασμένου Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φθάσει στο σημείο να απευθύνει πρόσκληση επιστροφής στη Πόλη στους Ελληνες που εκριζώθηκαν από τις εστίες τους μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955: το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 1955.

Μία κακοστημένη –αλλά αποτελεσματική– προβοκάτσια, με την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ήταν αρκετή για να ξεχυθεί μαινόμενος ο όχλος στη συνοικία Πέραν της Πόλης, λεηλατώντας και καταστρέφοντας τα πάντα «στα μαγαζιά των γκιαούρηδων» όπως έλεγαν, μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν και τελικά επενέβη ο στρατός.

Οπως πράττει σήμερα ο Ερντογάν, έτσι και τότε ο Αντνάν Μεντερές είχε απευθυνθεί στο θυμικό των μουσουλμάνων σε μια προσπάθεια να πλήξει το κεμαλικό κατεστημένο τη χώρας του. Τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβριου 1955 ήταν η απαρχή της δραματικής συρρίκνωσης του Ελληνισμού της Πόλης, που οδήγησε στην de facto αλλοίωση των όρων της συνθήκης της Λωζάνης (που τόσο επικαλούνται εσχάτως οι Τούρκοι για να στηρίξουν τις διεκδικήσεις του σε Δυτική Θράκη και Αιγαίο, βλ. αποστρατιωτικοποίηση των νησιών).

Πολλά στοιχεία για το πώς στήθηκαν τα Σεπτεμβριανά ήρθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του ανατραπέντος τελικά από τους στρατιωτικούς Μεντερές, που κατέληξε στην κρεμάλα.

Και παρά το όψιμο επικοινωνιακό κάλεσμα Ερντογάν, 66 χρόνια μετά το πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, η ιστορική μνήμη είναι εκεί για να υπενθυμίζει σε όλους τα πραγματικά γεγονότα της μεθοδευμένης εκδίωξης των Ελλήνων της Πόλης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!