Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Βαρβιτσιώτης: Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι το νέο μεγάλο της στοίχημα
[Παρασκήνιο]: Βαρβιτσιώτης: Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι το νέο μεγάλο της στοίχημα

[Παρασκήνιο]: Βαρβιτσιώτης: Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι το νέο μεγάλο της στοίχημα

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με καθαρή και σαφή θέση για το ποια είναι η λύση τους: Περισσότερη Ευρώπη, ισχυρότερη Ευρώπη, αποφασιστικότερη Ευρώπη, τονίζει σε άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για την εφημερίδα “Το Παρόν της Κυριακής”.

Στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι το νέο μεγάλο της στοίχημα», ο Μ. Βαρβιτσιώτης εστιάζει στην ατζέντα και στα αποτελέσματα της Συνόδου EUMED στην Αθήνα. «Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου EUMED την προηγούμενη εβδομάδα, ένα πράγμα είχε γίνει σαφές τόσο στους Ευρωπαίους ηγέτες όσο και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες: ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της μεγάλες και πολλαπλές προκλήσεις να διαχειριστεί και, αν δεν το κάνει έγκαιρα και αποτελεσματικά, γρήγορα θα παραγκωνιστεί» υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνει πως είναι συνεχείς και ο χάρτης των συμμαχιών αλλάζει διαρκώς, προσθέτοντας ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός έχει μετατοπιστεί στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό, η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν συνοδεύτηκε από αυξημένες προσφυγικές ροές, ενώ οι εμφύλιοι και οι υβριδικές απειλές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πυκνώνουν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανακατατάξεων, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, η Ευρώπη χρειάζεται να ισχυροποιήσει τη φωνή της. Ειδικότερα, προτάσσει την ανάγκη να αποδειχθεί η ΕΕ αυτάρκης και αυτόνομη στα κρίσιμα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!