Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Τσιάρας: Έρχονται αυστηρότερες ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα – Κακούργημα ξανά η αιμομιξία
[Παρασκήνιο]: Τσιάρας: Έρχονται αυστηρότερες ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα – Κακούργημα ξανά η αιμομιξία

[Παρασκήνιο]: Τσιάρας: Έρχονται αυστηρότερες ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα – Κακούργημα ξανά η αιμομιξία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε την επαναφορά του αδικήματος της αιμομιξίας σε κακούργημα, το οποίο από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα.

Κατά την ομιλία του στο Webinar με θέμα “Fighting impunity in the 21st century” (“Καταπολέμηση της ατιμωρησίας στον 21ο αιώνα”), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επίκεινται στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα, θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα “σεξουαλικά εγκλήματα” μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική ενδοοικογενιακή βία.

Τι αλλάζει στον χρόνο παραγραφής
Αναφορικά με την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων (πχ ανηλίκων), ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε, την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος, αλλά και την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Έτσι, το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

Ακόμα, ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε και τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της “ενεργητικής δωροδοκίας” από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες, όπως είπε, διαπόμπευσαν τη χώρα διεθνώς και τόνισε: “Μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις”, και πρόσθεσε:

“Αντίστοιχα, η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των κρατών – μελών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!