Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Πώς η αλλοπρόσαλλη τακτική του Ερντογάν οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα
[Παρασκήνιο]: Πώς η αλλοπρόσαλλη τακτική του Ερντογάν οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα

[Παρασκήνιο]: Πώς η αλλοπρόσαλλη τακτική του Ερντογάν οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα

Η απόφαση του Ερντογάν να καρατομήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αγκμπάλ, έπειτα από μια αύξηση-ρεκόρ στα επιτόκια δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης, οδηγεί τη χώρα «σε σημείο χωρίς επιστροφή», με την οικονομία να δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Σημειώνεται πως αν και ο πληθωρισμός στη γείτονα «τρέχει», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με 16%-17%, ο Ερντογάν πιστεύει ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα τον ενισχύσει έτι περαιτέρω… Αυτά τα «πιστεύω» οδήγησαν στην απόλυση του Νάτζι Άγκμπαλ και στην αντικατάστασή του από τον Σαχάπ Καβτζίογλου, θιασώτη της χαμηλής επιτοκιακής πολιτικής, με αποτέλεσμα η λίρα να κατρακυλήσει κατά 10%.

Παρότι λοιπόν ο Ερντογάν έχει εκδιώξει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας μέσα σε δύο χρόνια, αποφεύγοντας το υψηλότερο επιτόκιο ως μέσο περιορισμού του διψήφιου πληθωρισμού, η τελευταία του κίνηση εξακολουθεί να προκαλεί σοκ στους επενδυτές. Επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Deutsche Bank, απηύθυναν προειδοποιήσεις, ενώ ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων της Ευρώπης, η Amundi, δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί αν υπάρξει πτώση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Μαζική φυγή επενδυτών

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Τούρκου προέδρου προκαλεί αναταράξεις στη λίρα και στα τουρκικά assets. Tις προηγούμενες ημέρες η λίρα κατάρρευσε, συμπαρασύροντας και το τουρκικό χρηματιστήριο, ενώ στο sell off κύριο ρόλο είχαν οι τράπεζες, με πρωταγωνιστές τις μετοχές των τραπεζών, ενώ στα ύψη εκτοξεύθηκα τα CDS.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!