Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Πάνος Τσακλόγλου στο «Π»: Οι εργαζόμενοι αποκτούν λόγο για τις εισφορές τους
[Παρασκήνιο]: Πάνος Τσακλόγλου στο «Π»: Οι εργαζόμενοι αποκτούν λόγο για τις εισφορές τους

[Παρασκήνιο]: Πάνος Τσακλόγλου στο «Π»: Οι εργαζόμενοι αποκτούν λόγο για τις εισφορές τους

Τη μηχανική του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης εξηγεί, μιλώντας στο «Π», ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Εξηγεί ποιους αφορά και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα θιγεί καμία υφιστάμενη σύνταξη. Φέρνει ως παράδειγμα για τη λειτουργία του νέου Ταμείου την επένδυση του Ασφαλιστικού Ταμείου των δασκάλων του Καναδά στο «Ελ. Βενιζέλος» που αποδίδει οφέλη, ενώ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν μπορεί η επένδυση να ταυτίζεται με τον «τζόγο».

Η κυβέρνηση προτείνει ένα νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Ποιοι λόγοι το επιβάλλουν; Tι θα ισχύσει για νέους και παλιούς ασφαλισμένους;

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας, κ. Ευγενίδη, είναι σχεδόν αποκλειστικά διανεμητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Αυτό, με τη σειρά του, αφήνει το σύστημα εξαιρετικά εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο, ειδικά με δεδομένη τη χειροτέρευση των δημογραφικών προβολών της χώρας. Η αλλαγή που επιχειρούμε στοχεύει στο να αποσυνδέσει ένα τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης –την επικουρική ασφάλιση– από το δημογραφικό κίνδυνο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη λεγόμενη διασπορά κινδύνου.

Όταν φτάσει η στιγμή της συνταξιοδότησης, ο συνταξιούχος του νέου συστήματος θα έχει πρόσβαση σε τρεις συντάξεις. Την εθνική, που υπόκειται στο δημοσιονομικό κίνδυνο, την ανταποδοτική, που υπόκειται στο δημογραφικό κίνδυνο, και την επικουρική, που υπόκειται στον κίνδυνο των αγορών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!