Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Για ποιους λόγους Bloomberg και Guardian κρίνουν πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο χείλος σύρραξης
[Παρασκήνιο]: Για ποιους λόγους Bloomberg και Guardian κρίνουν πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο χείλος σύρραξης

[Παρασκήνιο]: Για ποιους λόγους Bloomberg και Guardian κρίνουν πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο χείλος σύρραξης

Για Ελλάδα και Τουρκία που βρέθηκαν στο χείλος στρατιωτικής αντιπαράθεσης με πρώτο και κύριο λόγο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν λόγο το Bloomberg και ο Guardian.

«Πρόκειται για μια προβληματική σχέση με μια σειρά ακανθωδών ζητημάτων που λίγο έλειψαν να ανάψουν τρεις φορές σε διάσημα μισού αιώνα το φιτίλι του πολέμου μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας» αναφέρει το Bloomberg, παραθέτοντας τα σημεία τριβών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Το πρακτορείο σημειώνει ότι «η διαίρεση της Κύπρου άρχισε ουσιαστικά το 1963 όταν ξέσπασαν διαμάχες μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ολοκληρώθηκε με την εισβολή του Αττίλα το 1974, την κατοχή του βόρειο τμήματος της μεγαλονήσου και την δημιουργία του «κράτους» της ΤΔΒΚ, που αναγνωρίζει μόνον η Τουρκία».

«Οι προσπάθειες επανένωσης δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής καρπούς, ενώ ο πρόσφατα οι ΗΠΑ χαλάρωσαν το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κίνηση που καταδίκασε η Τουρκία. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν φέτος με τις έρευνες της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου εντοπίστηκαν μεγάλα κοιτάσματα τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας» σημειώνει.

«Η κόντρα προκύπτει από τις αντικρουόμενες ερμηνείες των θαλάσσιων συνόρων και το ζήτημα της κυριαρχίας στην Κύπρο με την Άγκυρα να αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να παράγουν ΑΟΖ και να αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ η διοίκηση των κατεχομένων στην Κύπρο διεκδικεί δικαιώματα σ’ όλους τους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν ανοικτά των ακτών της μεγαλονήσου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!