Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Δεν πάει το μυαλό σας! «Βουλευτής ή Βουλεύτρια»; – Τι απαντά ο Γιώργος Μπαμπινιώτης
[Παρασκήνιο]: Δεν πάει το μυαλό σας! «Βουλευτής ή Βουλεύτρια»; – Τι απαντά ο Γιώργος Μπαμπινιώτης

[Παρασκήνιο]: Δεν πάει το μυαλό σας! «Βουλευτής ή Βουλεύτρια»; – Τι απαντά ο Γιώργος Μπαμπινιώτης

Τον σωστό όρο που πρέπει να χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε γυναίκα βουλευτή εξήγησε ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου. Σύμφωνα με το Sigmalive, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι ο τυπικός όρος είναι ο βουλευτής ή η βουλευτής. «Όταν θέλουμε να κάνουμε τη διάκριση μπορούμε να έχουμε τον όρο βουλεύτρια, καθώς ως όρος είναι αποδεκτός γλωσσολογικά και γλωσσικά». Εξήγησε ότι ο όρος η βουλευτής έχει ένα πρόβλημα στη γενική και για αυτό γίνεται της βουλευτού. «Οι δυσκολίες που εμφανίζονται ξεπερνιούνται με τον όρο βουλεύτρια», είπε ακόμη.

Παράλληλα εξήγησε ότι πρέπει να αποφεύγεται ο όρος βουλευτίνα, καθώς έχει συνδεθεί περισσότερο με την γυναίκα του βουλευτή. Ο κ. Μπαμπινιώτης διευκρίνισε και τον όρο Πρόεδρος. «Δεν λέμε Προεδρίνα, αλλά η Πρόεδρος, η Υπουργός, η Επίτροπος», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ανέφερε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε στον Έλληνα και στον Κύπριο Έλληνα, ελληνικά. Για λόγους δικαιωμάτων του πολίτη, πρέπει να μιλάμε με ένα τρόπο που ο συνομιλητής θα καταλαβαίνει».

Τέλος, εξήγησε ότι στη συνάντηση των λαών γίνεται και ανταλλαγή λέξεων, κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται με μέτρο και όπου χρειάζεται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!