Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: «Crash test» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την πενταμερή για το Κυπριακό
[Παρασκήνιο]: «Crash test» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την πενταμερή για το Κυπριακό

[Παρασκήνιο]: «Crash test» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την πενταμερή για το Κυπριακό

Τις «κόκκινες γραμμές» τους ετοιμάζουν οι πλευρές που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, στο Παλάτι των Εθνών, στις 27 Απριλίου, στην άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό. Με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την Τουρκία να αναβάλλονται για τον Ιούνιο, η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στο Κυπριακό. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διπλωματικές διεργασίες τόσο στις δύο πλευρές στην Κύπρο όσο και στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ενημερωθεί για τη συμμετοχή και τον ρόλο της στη διαδικασία.

Η πενταμερής διάσκεψη, αν και άτυπη και με χαρακτήρα διαδικαστικό, θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού η Τουρκία αναμένεται να οδηγήσει τη διάσκεψη σε «ναυάγιο», ώστε στη συνέχεια να θέσει ζήτημα αλλαγής της βάσης επίλυσης του Κυπριακού, επιδιώκοντας τη διχοτόμηση του νησιού.

Η Άγκυρα έκανε σαφείς τις προθέσεις της στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑ, «πρέπει να τεθούν στο τραπέζι ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις σε ατζέντα που βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών και λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού αντί των προσεγγίσεων που δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα για μισό αιώνα και αγνοούν την τουρκική ύπαρξη», δείχνοντας ξεκάθαρα τη λύση των δύο κρατών στην οποία εμμένει η Τουρκία, αλλά και ο «τοποθετημένος» από την Άγκυρα ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, επιστρατεύονται διάφοροι «ειδικοί» που μιλούν για αναπόφευκτο πλέον «διαζύγιο» και λύση δύο κρατών, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η αναγνώριση της ύπαρξης ξεχωριστού τουρκικού κράτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!