Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Xρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
[OnMed]: Xρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

[OnMed]: Xρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Βάρος στα πόδια, πόνος, πρήξιμο, αίσθημα κράμπας, φαγούρα, μούδιασμα, σκληρύνσεις του δέρματος, εμφάνιση κιρσών, θρομβοφλεβίτιδα και έλκη στα πόδια και τους αστραγάλους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα βασικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τα οποία ταλαιπωρούν σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι γυναίκες.

Τι ακριβώς είναι όμως η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τι αξίζει να γνωρίζουμε για αυτή; Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στο οποίο οι φλέβες των ποδιών, δηλαδή τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από τα κάτω άκρα στη καρδιά, αρχίζουν να είναι ανεπαρκείς. Για την ακρίβεια, τα τοιχώματα των φλεβών αρχίζουν να χαλαρώνουν, οι βαλβίδες δε λειτουργούν σωστά και τότε, το αίμα αντί να ρέει και να επιστρέφει φυσιολογικά πίσω στην καρδιά, συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών με αποτέλεσμα να διογκώνονται και να σχηματίζουν κιρσούς.

Οι παράγοντες κινδύνου που αξίζουν την προσοχή μας

Πώς προκαλείται όμως η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισής της; Η προδιάθεση του οργανισμού και η κληρονομικότητα, η ηλικία και το φύλο, ακόμη και το επάγγελμα που ασκεί κάποιος ή ο τρόπος ζωής του, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Να αναφέρουμε απλώς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζει ΧΦΑ είναι γυναίκες και «αγγίζει» το 60 με 70%, καθώς και ότι η εργασία με παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα κινδύνου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!