Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού: Ένας δύσκολος αλλά όχι ανίκητος εχθρός
[OnMed]: Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού: Ένας δύσκολος αλλά όχι ανίκητος εχθρός

[OnMed]: Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού: Ένας δύσκολος αλλά όχι ανίκητος εχθρός

Γράφει η κυρία Καραγεωργοπούλου Σοφία MD, PhD,
Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα αναφέρονται 7700 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και οι αποτελεσματικές σύγχρονες θεραπείες έχουν αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα ίασης των γυναικών αυτών.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (ΤNBC: Triple Negative Breast Cancer) αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία του καρκίνου του μαστού, η οποία σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση, απαιτεί ειδική θεραπευτική προσέγγιση και εμφανίζει αυξημένη συσχέτιση με συγκεκριμένες κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις. Ο όρος αναφέρεται σε εκείνους του όγκους του μαστού που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλά ούτε και την ογκο-πρωτείνη HER2. Συνεπώς, οι όγκοι αυτοί δεν μπορούν να στοχευθούν με ορμονική θεραπεία, αλλά ούτε και με τα σύγχρονα αντι-ΗΕR2 φάρμακα.

Πόσο συχνός είναι ο TNBC;
Περίπου το 10-20% των συνολικών περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού είναι τριπλά αρνητικοί.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του TNBC;
Οι όγκοι αυτοί συνήθως είναι πιο επιθετικοί και παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με τους άλλους τύπους καρκίνου του μαστού. Κατά συνέπεια μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αυτών παρουσιάζει μεταστάσεις και καταλήγει από τη νόσο αυτή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!