Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών λόγω κορονοϊού
[OnMed]: Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών λόγω κορονοϊού

[OnMed]: Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών λόγω κορονοϊού

Ιδιαίτερη σημασία, λόγω της νόσου covid-19 , αποκτά φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων, που γιορτάζεται στις 12 Μαΐου.

Φέρνει στο προσκήνιο την ενημέρωση για την υγεία του στόματος, ιδιαίτερα αυτή των περιοδοντικών ιστών, καθιστώντας την πρόληψη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιοδοντικών νόσων περισσότερο αναγκαία από ποτέ, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων, Βασίλειος Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης με περισσότερους από 500 ασθενείς COVID-19, τα άτομα που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για επιπλοκές από COVID-19, σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα, είναι 3,5 φορές πιο πιθανή η εισαγωγή σε ΜΕΘ, 4,5 φορές πιο πιθανή η ανάγκη διασωλήνωσης και σχεδόν 9 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα.

«Οι αυξημένοι αιματολογικοί δείκτες φλεγμονής στους περιοδοντικούς ασθενείς φαίνεται να συνδέουν τη φλεγμονή των ούλων με αυξημένη επιθετικότητα του κορονοϊού. Εάν -όντως- υπάρχει σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και COVID-19, τότε η απόκτηση και διατήρησης της υγείας του στόματος θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα της διαχείρισης αυτών των ασθενών», τονίζει ο Παπαϊωάννου και επισημαίνει πως οι ενδείξεις για διασύνδεση των νόσων των ούλων με την γενική υγεία, όπως με τον κορονοϊό, επιβεβαιώνουν την ανάγκη της σωστής προληπτικής αγωγής στοματικής υγείας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!