Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Οστεοπόρωση: Ο συνδυασμός που προλαμβάνει την απώλεια της οστικής μάζας
[OnMed]: Οστεοπόρωση: Ο συνδυασμός που προλαμβάνει την απώλεια της οστικής μάζας

[OnMed]: Οστεοπόρωση: Ο συνδυασμός που προλαμβάνει την απώλεια της οστικής μάζας

Η οστεοπόρωση , η πάθηση των οστών που συνδέεται με την ηλικία, χαρακτηρίζεται από απώλεια της οστικής μάζας, αλλοίωση της μικροαρχιτεκτονικής των οστών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Επηρεάζει το ένα τρίτο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας.

Μέσω επιδημιολογικών αναλύσεων, εργαστηριακών πειραμάτων και άλλων υπερσύγχρονων εργαλείων, όπως η μεταβολομική, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στην Ελβετία, παρατήρησαν ότι η έκθεση σε θερμότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (34°C) αυξάνει τη δύναμη των οστών, ενώ εμποδίζει την απώλεια της οστικής πυκνότητας που χαρακτηρίζει την οστεοπόρωση.

Επιπλέον, αυτό το φαινόμενο που συνδέεται με μια αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου που πυροδοτείται από τη ζέστη, θα μπορούσε να επιτευχθεί με μεταμόσχευση του μικροβιώματος ποντικών που ζουν σε θερμό περιβάλλον σε ποντίκια που πάσχουν από οστεοπόρωση.

Πράγματι, μετά τη μεταμόσχευση, τα οστά τους ήταν δυνατότερα και πυκνότερα.

Μεταφέροντας πολλές ομάδες ενήλικων ποντικιών σε ζεστό περιβάλλον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ το μέγεθος των οστών παρέμεινε αμετάβλητο, η δύναμη και η οστική πυκνότητα βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Στη συνέχεια επανέλαβαν το πείραμά τους με ποντίκια κατόπιν αφαίρεσης ωοθηκών για να μιμηθούν τις συνέπειες της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

H μεταφορά τους σε θερμό περιβάλλον προστάτευσε τα ποντίκια από την τυπική απώλεια οστικής πυκνότητας που χαρακτηρίζει την οστεοπόρωση, σύμφωνα με Claire Chevalier, που συμμετείχε στην έρευνα με επικεφαλής τον Mirko Trajkovski, καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας και Μεταβολισμού των Κυττάρων και στο Κέντρο Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!