Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Νεαροί αθλητές: Γιατί δεν αρκεί μια απλή καρδιολογική εξέταση (έρευνα)
[OnMed]: Νεαροί αθλητές: Γιατί δεν αρκεί μια απλή καρδιολογική εξέταση (έρευνα)

[OnMed]: Νεαροί αθλητές: Γιατί δεν αρκεί μια απλή καρδιολογική εξέταση (έρευνα)

Ο απεικονιστικός έλεγχος για την ανίχνευση πιθανών θανατηφόρων καρδιακών προβλημάτων σε νεαρούς αθλητές, είναι οικονομικός και πάνω απ’ όλα σώζει ζωές, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής νέας μελέτης Kimberly Harmon, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα κοστίζει λιγότερο από ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η κύρια αιτία θανάτου των αθλητών στα αμερικανικά κολέγια, γι’ αυτό ο έλεγχος αυτών των αθλητών για μη διαγνωσμένα καρδιακά προβλήματα στο πλαίσιο γενικού ελέγχου της υγείας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει δυνητικά σοβαρά καρδιακά προβλήματα, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι καταλήγει σε πάρα πολλά ψευδώς θετικά ευρήματα, οδηγώντας σε περιττές εξετάσεις και αυξημένα κόστη.

Ωστόσο, σε σύγκριση με μια φυσική εξέταση και τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ένα τσεκάπ που περιλαμβάνει και ηλεκτροκαρδιογράγφημα είναι πιο αποτελεσματικό στην ανίχνευση καρδιακών παθήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τους νεαρούς αθλητές και πιο αποτελεσματικό όσον αφορά το κόστος ανά διάγνωση παικτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι το συμπέρασμα της μελέτης.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν μια περίοδο εννέα χρόνων και περισσότερες από 8.600 εξετάσεις αθλητών σε όλα τα αθλητικά πανεπιστήμια.

Συνολικά, 11 αθλητές βρέθηκαν να έχουν δυνητικά σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Στα σχεδόν 5.000 τσεκάπ που περιελάμβαναν ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση, δύο αθλητές βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν κίνδυνο, δηλαδή ποσοστό 0,05% (1 στα 2.454).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!