Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Μικροβίωμα εντέρου: Με ποιες παθήσεις συνδέεται & ποιος ο ρόλος του στη γενική υγεία
[OnMed]: Μικροβίωμα εντέρου: Με ποιες παθήσεις συνδέεται & ποιος ο ρόλος του στη γενική υγεία

[OnMed]: Μικροβίωμα εντέρου: Με ποιες παθήσεις συνδέεται & ποιος ο ρόλος του στη γενική υγεία

Το εντερικό μικροβίωμα αναφέρεται στο σύνολο των μικροοργανισμών και του συλλογικού γενετικού τους υλικού που υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα.

Μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και μεμονωμένων ασθενειών.

Νέα μελέτη που εξέτασε τη διασύνδεση των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα με δεκάδες νόσους, συμπτώματα και τη σωματική κατάσταση εν γένει, περιλαμβανομένων της αρτηριακής υπέρτασης, των υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και του δείκτη μάζας σώματος, κατέδειξε σε ποιο βαθμό το εντερικό μικροβίωμα επιδρά τόσο στην υγεία, όσο και στην ασθένεια.

«Η μελέτη μας αποτυπώνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θεραπείες» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Hilde Groot, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία.

Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 422.417 άτομα των οποίων η γενετική σύνθεση αντλήθηκε από βάση δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη που εξέτασε τη συσχέτιση του εντερικού μικροβιώματος με πολλαπλές ασθένειες.

Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν γενετικά δεδομένα για τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από γενετικές ποικιλομορφίες. Κατ’ επέκταση, αντί να μετρήσουμε απευθείας τη σύνθεση του μικροβιώματος, χρησιμοποίησαμε γενετικές παραλλαγές ώστε να εκτιμήσουμε τη σύνθεσή του» εξηγεί η Δρ. Hilde Groot.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!