Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Λίπος στην καρδιά: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε
[OnMed]: Λίπος στην καρδιά: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

[OnMed]: Λίπος στην καρδιά: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Το λίπος στην καρδιά ή περικαρδιακό λίπος βρίσκεται γύρω από την καρδιά και θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της καρδιαγγειακής νόσου, λόγω των φλεγµονωδών ιδιοτήτων του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λιπώδης ιστός γύρω από την καρδιά είναι βιολογικά ενεργός και εκκρίνει κυτοκίνες, όπως συμβαίνει και με το κοιλιακό λίπος .

Οι κυτοκίνες ή κυτταροκίνες είναι ουσίες με φλεγμονώδεις ιδιότητες που προάγουν την αθηροσκλήρωση , η οποία είναι υπεύθυνη για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και πρόσθετης ζάχαρης συνδέεται με τη δημιουργία αποθεμάτων λίπους γύρω από την καρδιά και την κοιλιά.

Η μελέτη παρατήρησης αφορούσε τόσο τα σακχαρούχα ροφήματα (αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, ενεργειακά ποτά) όσο και τη ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση της μακροχρόνιας κατανάλωσης ζάχαρης και των αποθεμάτων λίπους στην καρδιά και σε άλλα όργανα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια εν εξελίξει μελέτη στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 3.070 υγιείς άνθρωποι ηλικίας 18-30 ετών.

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων μετρήθηκε τρεις φορές στη διάρκεια μιας 20ετούς περιόδου (1985-2005) και μετά από 25 χρόνια (2010) πραγματοποιήθηκαν υπολογιστικές τομογραφίες στον θώρακα και την κοιλιά, ώστε να μετρηθεί ο όγκος του λίπους στις περιοχές αυτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!