Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Λίπος στα πόδια: Τι δείχνει για τον κίνδυνο υπέρτασης
[OnMed]: Λίπος στα πόδια: Τι δείχνει για τον κίνδυνο υπέρτασης

[OnMed]: Λίπος στα πόδια: Τι δείχνει για τον κίνδυνο υπέρτασης

Σε ένα παράδοξο συμπέρασμα για τη σχέση της αρτηριακής πίεσης και του πάχους των ποδιών, κατέληξαν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Rutgers στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με πιο παχιά πόδια κινδυνεύουν λιγότερο από υπέρταση.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 6.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 37 έτη. Σε ποσοστό 50% ήταν γυναίκες, ενώ το 25% των συμμετεχόντων έπασχαν από υπέρταση.

Οι ερευνητές μέτρησαν μέσω απεικονιστικής εξέτασης το ποσοστό λίπους στα πόδια των συμμετεχόντων. Οι μετρήσεις συγκρίθηκαν με μετρήσεις του γενικού σωματικού λίπους. Άντρες με 34% λίπος στα πόδια χαρακτηρίστηκαν ως έχοντες υψηλό ποσοστό λίπους, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανήλθε σε 39%.

Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι είχαν περισσότερο λίπος στα πόδια εμφάνιζαν 61% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το λίπος στην κοιλιά.

Επιπλέον, ο κίνδυνος για τους συμμετέχοντες με υψηλότερο ποσοστό λίπους στα πόδια, ήταν κατά 53% χαμηλότερος για τη διαστολική αρτηριακή πίεση και 39% χαμηλότερος για τη συστολική αρτηριακή πίεση.

«Αν και γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το λίπος στην περίμετρο της μέσης είναι επιζήμιο για την υγεία, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για το πάχος στα πόδια. Εάν έχετε λίπος στα πόδια, είναι πιθανώς θετικό για την υγεία και μπορεί ακόμη και να σας προστατεύει από την υπέρταση, σύμφωνα με τα ευρήματά μας», δήλωσε ο ερευνητής Aayush Visaria.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!