Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Κορονοϊός: Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βαρύτητα των συμπτωμάτων
[OnMed]: Κορονοϊός: Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

[OnMed]: Κορονοϊός: Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης από κορονοϊό , σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory ανέλυσαν σημαντικούς παράγοντες μόλυνσης της ατμόσφαιρας των πόλεων, όπως τα PM2.5, το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το διοξείδιο του όζοντος (O3) σε 3.122 περιοχές των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο.

Για να εξετάσουν τον συσχετισμό ανάμεσα στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τη βαρύτητα της COVID-19, οι επιστήμονες διερεύνησαν το ποσοστό θνησιμότητας στο σύνολο των περιστατικών (ο αριθμός των θανάτων ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19) και το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό).

Οι δύο αυτοί δείκτες μπορεί να υποδηλώνουν τη βιολογική ευαλωτότητα στον θάνατο από COVID-19 και να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των θανατηφόρων περιστατικών COVID-19 στον γενικό πληθυσμό, αντίστοιχα.

Από τους μολυσματικούς παράγοντες που αναλύθηκαν, το διοξείδιο του αζώτου είχε την ισχυρότερη ανεξάρτητη σχέση με την αύξηση της ευαλωτότητας ενός ατόμου στον θάνατο από COVID-19. Μια αύξηση κατά 4,6 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppg) στο διοξείδιο του αζώτου του αέρα, σχετίστηκε με 11,3% και 16,2% αύξηση στα ποσοστά θανατηφόρων περιστατικών και θνησιμότητας, αντίστοιχα.

«Τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σχετιστεί με άμεσες και έμμεσες συστηματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, ενισχύοντας το οξειδωτικό στρες, την έντονη φλεγμονή και τον κίνδυνο αναπνευστικής λοίμωξης», αναφέρει ο Donghai Liang, ερευνητής και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!