Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Υπέρταση στην εμμηνόπαυση: Πώς θα την προλάβετε
[OnMed]: Υπέρταση στην εμμηνόπαυση: Πώς θα την προλάβετε

[OnMed]: Υπέρταση στην εμμηνόπαυση: Πώς θα την προλάβετε

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συνεπάγεται απώλεια οιστρογόνων και αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που βλέπουν την αρτηριακή τους πίεση να αυξάνεται μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την ενασχόληση με ένα ομαδικό άθλημα δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα Δανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία στις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Στη μελέτη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης συμμετείχαν δύο ομάδες μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, μία με υψηλή αρτηριακή πίεση και μια ομάδα ελέγχου με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι οποίες συμμετείχαν δύο φορές την εβδομάδα σε προπόνηση floorball (είδος χόκεϊ) επί 10 εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι στις γυναίκες με υπέρταση η προπόνηση μείωσε την σκληρότητα των αγγείων και οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 15 mmHg (συστολική) και 9 mmHg (διαστολική) στις υπερτασικές γυναίκες.

Πρόκειται για σημαντική μείωση, που αντιστοιχεί σε 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και 30% από στεφανιαία νόσο.

Οι γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση παρουσίασαν ελαφρώς αυξημένες τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, πράγμα που θεωρείται σύνηθες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν είναι δραστήριες. Και σε αυτές όμως παρατηρήθηκε μια αξιόλογη μείωση 10 mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση λόγω της προπόνησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!