Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Γερασμένες αρτηρίες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (έρευνα)
[OnMed]: Γερασμένες αρτηρίες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (έρευνα)

[OnMed]: Γερασμένες αρτηρίες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (έρευνα)

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης των αιμοφόρων αγγείων των εφήβων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι αργές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης (στένωσης των αρτηριών) ξεκινά νωρίς στη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Justin Ryder, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, στη Μινεάπολη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 141 έφηβοι με φυσιολογικό βάρος, 156 παχύσαρκοι και 151 με διαβήτη τύπου 2. Οι έφηβοι είχαν μέση ηλικία τα 18 έτη όταν ξεκίνησε η μελέτη και παρακολουθήθηκαν επί πέντε χρόνια.

Μετά από πέντε χρόνια, οι έφηβοι που ήταν παχύσαρκοι, είχαν διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, ήταν πολύ πιθανότερο να έχουν παχύτερες και σκληρότερες καρωτιδικές αρτηρίες συγκριτικά με τους εφήβους με κανονικό βάρος. Η καρωτιδική αρτηρία είναι το κύριο αιμοφόρο αγγείο που οδηγεί στον εγκέφαλο.

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, αποτελούσαν ανεξάρτητους αλλά ισότιμους προγνωστικούς παράγοντες πάχυνσης και σκλήρυνσης των αρτηριών σε αυτή την ομάδα νέων», δήλωσε ο Ryder.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!