Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Ο άγνωστος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%
[OnMed]: Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Ο άγνωστος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%

[OnMed]: Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Ο άγνωστος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%

Τα απροσδόκητα οφέλη της τηλεϊατρικής ανέδειξε νέα επιστημονική μελέτη για την πορεία των ασθενών με υπέρταση .

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομάδα ασθενών που έκανε χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής υπό την επίβλεψη φαρμακοποιού, είχε τις μισές πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους παρακολουθούνταν δια ζώσης.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τα πρόσθετα οφέλη της τηλεϊατρικής για την οικονομία, με το κέρδος από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και διάγνωση στην Αμερική να ανέρχεται σε 1.900 δολάρια ανά ασθενή σε διάστημα πενταετία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 450 ασθενείς με υπέρταση, τους οποίους ανέλαβαν 16 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το σύστημα HealthPartners στη Μινεσότα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι 222 ασθενείς παρακολουθούνταν δια ζώσης και οι 228 μέσω προγράμματος τηλεϊατρικής με επικεφαλής φαρμακοποιό επί έναν χρόνο. Στη δεύτερη ομάδα, οι ασθενείς μπορούσαν να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι και να στέλνουν τους τιμές ηλεκτρονικά στον φαρμακοποιό, συζητώντας μαζί για την πορεία της κατάστασής τους και τυχόν παρεμβάσεις στη φαρμακευτική αγωγή ή τον τρόπο ζωής τους εφόσον κρινόταν απαραίτητο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες έγινε καταγραφή των τιμών αρτηριακής πίεσης κατά την έναρξη της μελέτης, ύστερα από έξι, 12 και 18 μήνες και πέντε χρόνια μετά. Επιπλέον καταγράφονταν περιστατικά όπως εγκεφαλικά επεισόδια, νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια καθώς και το κόστος της περίθαλψης επί συμβάντων σχετικών με υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

- Στην ομάδα της τηλεϊατρικής παρακολούθησης σημειώθηκαν 15 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (5 μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, 4 μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, 5 περιπτώσεις νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, 1 θάνατος από σχετική αιτία) σε δέκα ασθενείς και δύο τοποθετήσεις stent, δίνοντας ένα ποσοστό 5,3% επί του συνόλου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!