Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Newsbeast]: Στον γιατρό που έσωσε χιλιάδες ζωές με το πλύσιμο των χεριών αφιερωμένο το doodle της Google
[Newsbeast]: Στον γιατρό που έσωσε χιλιάδες ζωές με το πλύσιμο των χεριών αφιερωμένο το doodle της Google

[Newsbeast]: Στον γιατρό που έσωσε χιλιάδες ζωές με το πλύσιμο των χεριών αφιερωμένο το doodle της Google

Ποιος ήταν ο Ούγγρος μαιευτήρας Ignaz Semmelweis, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ιατρικής

Ένα doodle το οποίο είναι ίσως το πιο επίκαιρο απ’ όλα όσα έχει βγάλει η Google είναι το σημερινό το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ούγγρο μαιευτήρα Ignaz Semmelweis, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ιατρικής.

Με δεδομένη την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και μιας και ακόμα δεν υπάρχει εμβόλιο η ιατρική κοινότητα βάζει ως σημαντικότερο τρόπο αντιμετώπισής του το καλό πλύσιμο των χεριών. Αυτή η συμβουλή βέβαια πάει πολύ πίσω στο χρόνο και εμπνευστής της ήταν ο Ούγγρος μαιευτήρας Ignaz Semmelweis, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ιατρικής . Ο άνθρωπος που μας έμαθε πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας κατάφερε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τους θανάτους, όμως δεν έγινε αποδέκτης του δέοντα σεβασμού από τους συναδέλφους του.

Στα μέσα του 19ου αιώνα περίπου 1.000 γυναίκες έχαναν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τοκετού που έκαναν μαίες. Ωστόσο όταν έκαναν τους τοκετούς οι γιατροί που εργάζονταν στα καλύτερα μαιευτήρια σε Ευρώπη και Αμερική το ποσοστό θανάτων αυξανόταν κατά 10-20%.

Αιτία ήταν πάντα ο επιλόχειος πυρετός και οι τελευταίες στιγμές ήταν τραγικές: πυρετός, πύον να βγαίνει από το «κανάλι γέννησης», αποστήματα στην κοιλιά και το στήθος που προκαλούσαν φρικτούς πόνους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!