Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Newsbeast]: Κορονοϊός: Πέντε ερωτήματα-κλειδιά για τα εμβόλια που δοκιμάζονται
[Newsbeast]: Κορονοϊός: Πέντε ερωτήματα-κλειδιά για τα εμβόλια που δοκιμάζονται

[Newsbeast]: Κορονοϊός: Πέντε ερωτήματα-κλειδιά για τα εμβόλια που δοκιμάζονται

Ανταγωνιστική με εθνικιστικές αποχρώσεις η κούρσα ανάπτυξης

Με πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι επιστήμονες για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Ήδη διαφαίνεται μια ανταγωνιστική κούρσα ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Κίνα.

Ο ανταγωνισμός παίρνει ακόμη και εθνικιστικούς τόνους, καθώς όλοι θέλουν να φθάσουν πρώτοι στο έπαθλο, τόσο για λόγους γοήτρου, όσο και ουσίας, αφού θα διασφαλίσουν καλύτερα την υγεία των πολιτών τους.

Παρόλο που υπάρχει συνεργασία σε πολλά επίπεδα, ακόμη και ανάμεσα σε συνήθως ανταγωνίστριες φαρμακευτικές εταιρείες, διαφαίνεται παράλληλα μια σκιά εθνικιστικού ανταγωνισμού και μια αγωνία για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε σχέση με το εμβόλιο , κάτι που αναμένεται να έχει γενικότερες οικονομικές, αν όχι και γεωπολιτικές, συνέπειες.

Αυτό που ξεκίνησε ως ζήτημα επιστημονικής άμιλλας και οικονομικού συμφέροντος για τους κατόχους των δικαιωμάτων του εμβολίου, τείνει να εξελιχθεί σε ευρύτερο ζήτημα εθνικής ασφαλείας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο τους New York Times.

Όπως οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλουν να εξαρτώνται από άλλες στα οπλικά συστήματα ή στους φυσικούς πόρους, έτσι θέλουν να έχουν και τα δικά τους φάρμακα σε περίπτωση σοβαρής κρίσης όπως αυτή σήμερα, γι’ αυτό στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη και εθνικοποιήσεις φαρμακοβιομηχανιών.

Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί καθησυχάζουν ότι θα υπάρχουν εμβόλια για όλους, όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα.

Είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε εμβόλιο υπάρξει πρώτο, θα έχει τρομερή ζήτηση, η οποία θα είναι αδύνατο να καλυφθεί άμεσα.

Μερικές χώρες ίσως κοιτούν τις άλλες να διασφαλίζουν πλήρως τον πληθυσμό τους, ενώ οι ίδιες θα πρέπει να αρκεστούν σε ψίχουλα.

Οι ίδιες οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δήλωσαν ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί δίκαια ανά τον κόσμο και έριξαν το γάντι στις κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αν αρχίσουν να στοκάρουν τεράστιες ποσότητες για μελλοντικές εθνικές ανάγκες τους, τότε δύσκολα θα αναχαιτιστεί η πανδημία διεθνώς αναφέρει η εφημερίδα.

«Ενθαρρύνω όλους να μην πέσουν στην παγίδα να πουν ότι πρέπει να έχουν τα πάντα μέσα στις δικές τους χώρες και να κλείσουν τα σύνορα. Θα ήταν τελείως λάθος να υποκύψουν σε μια εθνικιστική συμπεριφορά, που στην πραγματικότητα θα αναστατώσει τις αλυσίδες τροφοδοσίας και θα αποβεί σε βάρος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σεβερίν Σβαν της μεγάλης ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!