Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Newsbeast]: Να γιατί ανέστησαν εργαστηριακά οι επιστήμονες γονίδια από μαμούθ
[Newsbeast]: Να γιατί ανέστησαν εργαστηριακά οι επιστήμονες γονίδια από μαμούθ

[Newsbeast]: Να γιατί ανέστησαν εργαστηριακά οι επιστήμονες γονίδια από μαμούθ

Οι τελευταίες μέρες του γιγαντιαίου ζώου του Πλειστόκαινου

Ερευνητές κατάφεραν να αναστήσουν τα γονίδια ενός μικρού πληθυσμού μαμούθ που πέθαναν μυστηριωδώς πριν από 4.000 χρόνια σε ένα απομονωμένο νησάκι του αρκτικού κύκλου (Wrangel Island), στα ανοιχτά της Σιβηρίας .

Οι επιστήμονες πιθανολογούν πως αυτά τα μαμούθ ήταν πιθανότατα μεταξύ των τελευταίων του κόσμου και έζησαν σε μια εποχή που το νησί συνδεόταν με στεριά με τη σημερινή Αλάσκα και τον Καναδά.

Οι δραματικές ωστόσο αλλαγές του καιρού κατά τη χιλιετία που ακολούθησε το Πλειστόκαινο και η άνοδος της θερμοκρασίας στο Ολόκαινο άρχισαν να εξαφανίζουν τα ζώα που είχαν προσαρμοστεί στο κρύο.

Τα μαμούθ του Wrangel Island πέθαναν κατά το δεύτερο κύμα της εξαφάνισής τους, κάπου 4.600 χρόνια πριν. Για να κατανοήσει το καταστροφικό γεγονός που τα σκότωσε, διεπιστημονική ομάδα από πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια συνέκρινε το DNA αυτών των μαμούθ με αντίστοιχο γενετικό υλικό από άλλα μαμούθ αλλά και σημερινούς ελέφαντες.

Αφού αναγνώρισαν τις ειδικές γενετικές μεταλλάξεις των μαμούθ του Wrangel Island, συνέθεσαν εργαστηριακά τέτοια γονίδια και τα μελέτησαν για να δουν αν μπορούσαν να λειτουργήσουν με φυσιολογικό τρόπο. Με δυο λόγια, δεν μπορούσαν.

«Οι γενετικές αυτές μεταλλάξεις επηρέασαν την ικανότητα του πληθυσμού να ακμάσει. Ακόμα και αν ο πληθυσμός μπορούσε να ανακτήσει τους παλιούς μεγάλους αριθμούς του, οι μεταλλάξεις θα ήταν ξανά εκεί υπονομεύοντας την επιβίωσή του», γράφουν χαρακτηριστικά στο άρθρο τους στο «Genome Biology and Evolution» .

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!